onsdag 10 juli 2013

5-2 dieten, det nyaste hetaste

5-2 dieten är det senaste och hetaste på hälsohimlen i Sverige och utanför. Efter att det gick en dokumentär på SVT i mars som tog upp vinsterna med periodisk fasta kom det på tapeten på allvar. Nu är den tillräckligt inne i hälsokretsar för att det ska börja skrivas böcker och erbjudas kurser som förklarar hur det går till. Då det enligt mig är en av de enklaste dieterna jag läst om så tänkte jag därför dela med mig av hur det fungerar. Detta så att ni kan välja att lägga pengarna ni skulle lagt på böcker på något annat som ger er mer lycka. En glass i sommarvärmen kanske?

5-2 dieten heter just så på grund av att den går ut på att man ska äta vad man vill fem dagar i veckan samtidigt som man lägger in två dagars fasta över en period på sju dagar. Alltså äter man till exempel hur man vill alla dagar utom tisdag och torsdag då man har dagar med lågt kaloriintag. 

Tanken bakom detta är att när man håller igen kaloriintaget under fastedagarna så hinner man inte äta ifatt detta under de fem vanliga dagarna vilket leder till ett underskott över hela veckoperioden. En fastedag ska intaget ligga på runt femhundra kalorier, med andra ord ett mycket lågt intag. Hela perioden över en vecka ska härma det leverne som vi människor hade när vi var jägare och hade tillgång till mat vissa dagar medan andra dagar var jakt och samlingsdagar.

Behövdes det en bok för att förmedla den dieten? Nja. 

Det finns dock mycket material kring vad man kan vinna på att testa det hela. Jag köper att man kan skriva böcker om detta och att dessa böcker kan vara intressanta att läsa. Om man börjar med att se dokumentären som jag länkade till ovan har man kommit långt även utan att handla material om ämnet. 

Kortfattat så tas det upp fördelar med att ge kroppen perioder med längre kaloriintag vilket verkar leda till att hjärnan utvecklas på ett klart positivt sätt. Enligt dokumentären kan man se att folk med periodisk fasta verkar kunna undvika vissa åldersrelaterade sjukdomar bättre än personer som har ett jämt intag med god tillgång på mat alla dagar i veckan. 

Om man sedan väljer att testa på periodisk fasta med fem dagars ätande och två dagars fastande eller om man vill fasta varannan dag är upp till individen att bestämma. Huvudsaken är att man förstår att maten i sig inte är farlig och att svälta sig inte är vad det handlar om. Det handlar om att förändra sitt leverne för individer som behöver förändra något i sitt liv för att uppnå en bättre hälsa. 

Ät mycket men rätt!

Själv testade jag Coltings dygnsfasta för några månader sedan där man inte äter alls på mer än ett dygn och helt klart så var det en intressant upplevelse. Vissa tankar med den är väldigt lika de med 5-2 fastan då de handlar om periodisk fasta. Klart intressant är det. Kanske ska jag testa på den periodiska fastan också för att jämföra det mot dygnsfastan. 

Vore det intressant att läsa om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar