söndag 28 december 2014

Vad är decemberöverkomelsen?

Att förstå sig på vad politikerna kom fram till i veckan med den så kallade Decemberöverkommelsen var svårare än vad man kunde tro. Här är mycket kortfattat som jag förstått det efter att ha läst DNs sammanfattning, SvDs ledare, DIs artikel med flera.

Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet har kommit överens i ett fåtal frågor som ska säkerställa att en minoritetsregering kan styra landet. I Sverige är parlamentet vår riksdag.

Överenskommelsen gäller formerna för hur en regering skapas efter ett val och har alltså inget med direkta sakfrågor att göra.

Punkter i Decemberöverenskommelsen:

  1. Den största konstellation av partier som kan presentera en statsministerkandidat ska släppas igenom. De andra partierna ska här lägga ner sina röster så att kandidaten kan släppas igenom.
  2. Minoritetsregeringens budget ska släppas igenom ifall de övriga partierna ser att den riskerar att falla. Övriga partier ska då lägga ner sina röster.
  3. Utbrytningar från budget likt vad Socialdemokraterna och Miljöpartier gjorde mot alliansbudgeten ska inte upprepas. En budget ska behållas i sin helhet.
  4. Tre områden pekas ut där samtal ska ske mellan de sex partierna för att nå överenskommelser. Dessa områden är försvar, pensioner samt energi.
April 2015 kommer regeringen att lägga fram sin vårproposition och detta är då första tillfället då decemberöverkomelsen ska tillämpas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar