onsdag 24 juni 2015

En sommar full av regn och rusk

SMHI gav ingen positiv bild av hur sommaren kommer att bli. Regn så långt prognoserna kan se och ingen direkt ljusning i sikte. Självklart är detta tråkigt men för en investerare så måste man ju ändå se situationen för vad den är och fiska efter lägen att istället tjäna en slant.

Kläder

Butikerna har beställt in sommarsortiment med tunna och svala kläder som inte går åt när det är knappa tio grader ute. De växande lagren blir en kostnad som kommer att synas i resterande årets rapporter. De kläder som konsumenterna kommer att efterfråga kommer inte att finnas i standardsortimentet för årstiden vilket också kommer leda till en merkostnad.

Exempel på berörda bolag: MQ, KappAhl, HM, Odd Molly

Maten

Mat under sommaren är ofta säsongsbetingad och vid en regnig sommar kommer konsumenten att hålla sig ifrån de vanliga varorna. Matbutikerna kommer att få svårt att bli av med sina storbeställningar av grillvaror samtidigt som glasskonsumtionen har en tendens att gå ner när värmen inte vill komma i luften.

Exempel på berörda bolag: ICA, Axfood, Kopparbergs

Resebolagen

Resebolagen kommer att se uppsving och möjligheter öppnar sig för att chartra in extra resmål för att tillgodose de konsumenter som ger upp den svenska sommaren. Flygbolagen kommer att tjäna på denna effekt sekundärt.

Exempel på berörda bolag: SAS, Norweigan, Ryanair

Joker

En joker kan bli byggvaruhusen. Vädret kommer att vara svalt och sol och bad kommer att prioriteras bort. Mycket semestertid finns för att hålla semesterprojekt vid liv vilket skulle ge ökad efterfrågan på byggvaruhusen.

Transparens
Av de bolag jag nämner äger jag själv aktier i Byggmax och HM.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar