fredag 27 februari 2015

Att sitta sig sjuk

Sitter du ner och läser just nu? Då är det dags att ställa sig upp! Jag satt själv och läste an artikel från Runner’s World kallad Sittsjukan och började fundera över min egen situation. Artikeln handlar om hur kroppen reagerar på att vi sätter större delen av våra muskelgrupper i dvala under vår arbetsdag istället för att hjälpa till att få igång cirkulation. Enkelt sammanfattat så mår inte kroppen bra av att sitta timmvis i sträck, inte ens när man sitter och tittar på film i soffan på en fredagskväll.

Arbetsplatsen

Jag har ett kontorsjobb där jag utan problem skulle kunna hålla mig sittande hela dagen. Tillsammans med faktumet att man är småbarnsförälder så hjälper ju inte heller sittande för att motverk trötthet efter tappad nattsömn.

Trots att jag har små avbrott under dagen där jag dels cyklar till förskolan, går mellan tåg och kontor och liknande så blir stora delen av dagen tid jag tillbringar framför datorn. Det är väldigt lätt hänt att detta leder till att rumpan landar på stolen fortare än kaffemuggen fått sitt kaffe.

Min arbetsplats har ett höj- och sänkbart bord och tillräckligt med utrymme för att jag utan problem kan stå och jobba. Det enda som faktiskt stoppar mig från att göra just detta är vanan man har i kroppen om att finns där en stol så sitter man. Detta är en förändring som måste ske i psyket. Man måste programera om sig själv så att man ställer sig upp för att aktivera kroppen. Artikeln jag länkade ovan tog upp faktumet att om man håller sig sittande på jobbet så kan det motverka även ifall man utöver arbetet tränar bra och håller kroppen igång. Vardagssituationen är med andra ord än igen det som måste ändras först om man vill börja förändra sin livssituation.

Mitt aktivitetsarmband - Polar Loop

Jag och min sambo skaffade ett varsitt aktivitetsarmband efter jul som en skoj sak. Det blev ett par band från Polar kalalde Polar Loop. Att det blev just dessa handlade om att sambon fick ett i julklapp och jag fick möjlighet att köpa ett för bra pris.

Förutom att hålla koll på hur många steg och trappor kroppen går i så finns det en annan mycket trevlig funktion i bandet. Den säger ifrån om man har varit stilla i mer än en timme. Har man den synkad med sin iPhone får man även en notifiering som säger åt att det är dags att röra sig. Det kan vara så enkelt att man hämtar en kopp kaffe eller vatten eller att man helt enkelt går några steg. Allt handlar om att sätta igång cirkulationen i kroppen inte låta densamma gå ner i dvala.

Om inte för allt det andra så är detta en funktion nog för att rekomendera ett aktivitetsband och tyvärr är det en funktion som inte belysts lika mycket som just stegen i sig.

Små mål är också mål

Jag har under det senaste året kämpat med att bryta mina gamla vanor och stå och jobba i allt större utsträckning. I vågor går det bra och andra perioder faller man tillbaka. Mitt mål är ändå att stå och jobba minst en timme om dagen som ett första mål tillsammans med att aldrig sitta still längre tid än en timme när jag väl sitter.

Behöver jag påpeka att jag stod upp under tiden jag skrev det här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar